panelarrow

Szerzőijog.com

Szoftverek, zene, film szerzői jogai. Jogszabályok, információk

ACTA ad acta

Az ACTA ad acta került az Európai Unióban. 2012. 07. 04-én az Európai Parlament szavazott az ügyről, és jelentős többséggel elutasította a Megállapodást.
Egy svéd néppárti képviselő még megpróbálta menteni a menthetetlent, és az Európai Bíróság döntéséig felfüggesztette volna a szavazást. Párttársai azonban józanabbak voltak. Nem is igen érthető, hogy a jobboldali politikusok miért engedték át a kezdeményezést a baloldalnak, hiszen az ACTA pártsemlegesen is hülyeségnek volt tekinthető. Most már mindegy mit dönt az Európai Bíróság, az ACTA nem léphet életbe sem az Unióban, sem a tagállamokban; így feleslegesen támogatta korábban a magyar kormány. A közelmúltban még nem fordult elő olyan eset, hogy az Európai Parlament nem támogat egy nemzetközi egyezményt.

Az ACTA ellen az elmúlt időszakban számtalan tűntetés zajlott, és 2,8 millió aláírást is összegyűjtöttek ellene.

CETA

Az ACTA sztornója után a kedélyek lenyugodhattak – egy ideig. 2012 nyarán már egy újabb egyezménytervezet van születőben az Európai Unió és Kanada között, amely a CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) nevet viseli. Bár az ACTA-ban résztvevők köre sokkal szélesebb volt, Kanada ott is ugyanúgy részt vett. A CETA megalkotásának folyamata kísértetiesen hasonló elődjének létrejöttéhez, ugyanis a tárgyalások itt is titokban folynak.

Bár a tervezet szövege egyelőre még nem elérhető, a hírek szerint itt is az „újhullámos” internet világához nem alkalmazkodó, ahhoz képest elavult szerzői jogi intézményeket igyekeznek megszilárdítani. Sokak szerint a CETA csak a kulcsa egy hátsó ajtónak, ami vissza vezet az ACTA-hoz, megvalósítva a korábban célul kitűzött, de az ACTA megvalósítása során elbukott nézeteket. A vádak ellen az ellentábor azzal védekezik, hogy a még februárban kiszivárgott tervezet szövegét azóta átkonstruálták, ezért nincs is indok egy újabb ’ACTA-pánikra’. Arról azonban nincsen információ, hogy az ACTA-ból átvett 23. cikket törölték e vagy vajon megtartották a CETA-ban. Hogy miért is van ennek jelentősége? Mert ezen cikk épp azt rögzíti, hogy bármilyen jogosulatlan másolat (mint például mozikban rögzített felvétel vagy blogokban megjelenített másolt tartalmak) elkészítése, használata bűncselekménynek minősül. Annyi mindenesetre már kiszivárgott, hogy a nemzetközi egyezmény a digitális másolásvédelem megkerülését, illetve az ezt segítő programok kifejlesztését, terjesztését, illetve használatát egyaránt bűncselekménynek minősíti majd, ami a fentebb említett ACTA 27. cikkében foglaltatik.

Ha minden a tervek szerint halad, és nem jön közbe holmi tömegmegmozdulás – gondoljunk itt az ACTA-nál való több országban megszervezett tiltakozásokra –, akkor 2012 végére előreláthatólag elfogadják a tervezet végső változatát.  AZ ACTA-val kapcsolatban, habár az Európai Parlament elutasította, a többi EU-s szerv továbbra is fenntartja azon álláspontot, mely szerint egy a szerzői jogokat szabályozó törvény igen hasznos lenne. A tömeges tiltakozások nem is ezt vonták kétségbe, hanem a tervezett szabályozás tartalmát. Igen is el kell fogadni, hogy a hagyományos, internet-mentes, vagy inkább ellenes szerzői jog kora lejárt, és már a 21. század kezdete óta – ha nem korábban – ott kopogtad az ajtón és jogot követel magának a digitális világ is.

Egyébként a kanadai  internetes sajtó az egyezmény gazdasági részére fókuszál, és azt hangsúlyozza, hogy egy ilyen jellegű megállapodás milyen virágzóan hatna a gazdaságra, növelné a munkahelyek számát és a családok havi bevételeit. A szerzői jogi vonulatokat nem említik a témáról megjelent cikkekben. Hogy okkal vagy ok nélkül, mindenki döntse el saját szája íze szerint.

 

További információk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Comprehensive_Economic_and_Trade_Agreement

http://www.michaelgeist.ca/content/view/6580/135/

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.